Окончателно: 70 % от заплататта за първите три дни болнични за сметка на работодателя
Счетоводни Новини / Окончателно: 70 % от заплататта за първите три дни болнични за сметка на работодателя
Печат Е-поща

Окончателно: 70 % от заплататта за първите три дни болнични за сметка на работодателя

(1 гласа)
Сряда, 05 Май 2010г. 19:40ч.
Работодателите ще изплащат по 70 процента от дневното възнаграждение на работника през първите три дни от болничните - за това се договориха правителството и социалните партньори преди заседанието на Министерския съвет. Това е окончателният вариант, който ще бъде гласуван като промяна в Кодекса за социално осигуряване, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Паричните обезщетения от четвъртия работен ден за временна неработоспособност се изплащат от средствата за държавно обществено осигуряване в размер на 80 на сто. Това е мярка, която ще действа само до края на тази година. През това време ще се правят така наречените публични регистри за болничните листа както в предприятията, така и по-добро взаимодействие между НОИ и Здравната каса и аз се надявам, че до края на годината ще спрат злоупотребите в тази област, каза министър Младенов.

Oт началото на следващата година ще започне работата по траен механизъм за изплащане на болничните, обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Освен това беше постигнато съгласие, че третият ден на болничните от догодина ще продължи да бъде плащан от НОИ, а не от работодателите и то в същите размери, в които се плаща в момента, преди намалението, допълни той.

До края на следващата седмица вицепремиерът Симеон Дянков ще свика съвета по административната реформа, за да бъде обсъдено предстоящото свиване на публичните разходи с 20 процента, което трябва да осигури 900 милиона лева за бюджета. Според представители на синдикатите и работодателите няма да бъдат съкратени разходите на държавните институции, които през миналата година са орязали максимално щатовете и разходите си.

Мисля, че има възможност да се изпълни тази нелека задача и то по пътя на аутсорсване на публични услуги, без да се жертва цената, качеството и ефективността на тези услуги и най-вече ние държим да се запази капацитетът, даже ако трябва, да се увеличи, на звената, които усвояват евросредствата. Тези съкращения според нас не би трябвало да касаят точно тези звена, които се занимават с усвояване на евросредствата, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


Всички права запазени Фисконсулт ООД. Ползването на информация от страницата е възможно само с поставянето на линк.
уеб дизайн и хостинг evhod.com